Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Hamry

Lokalizace

Hamry

Všeobecná charakteristika

Kraj: Pardubický kraj
Okres(y): Chrudim
Katastrální území: Jeníkov u Hlinska
Mapové listy: 1344, 13444
Geologická správní oblast: Ohebské, svratecké a poličské krystalinikum; železnohorské proter.; hlinská zóna; železnohorský masiv; chrudimské paleozoikum
Lokalizace: 1 km v. od obce Hamry na vrcholu mírné elevace Leština
Charakteristika objektu: Drobné skalky - perlová rula poličského krystalinika
ID : 3411

Geologie

Geologická charakteristika: Perlová rula (drobně až středně zrnitý biotitický až dvojslídný metagranit, místy až migmatit) poličského krystalinika – Hamry. Drobné skalky v lese, na vrcholu mírné elevace Leština, 1 km v. od obce Hamry. Skalky jsou budovány drobně až středně zrnitou, biotitickou až muskovit-biotitickou, drobně okatou rulou s četnými porfyroblasty živců. Hornina náleží do poličského krystalinika. Horninový typ je často ve starších pracích označován jako perlová rula. Velikost porfyroblastů se pohybuje mezi 1–2 mm. Jsou tvořeny plagioklasem nebo draselným živcem. Plagioklasy bývají polysynteticky zdvojčatěné a často sericitizované. Místy se objevují myrmekity. Draselné živce někdy obsahují perthity, většinou bývají pouze slabě zakalené jílovými minerály. Křemen tvoří undulózně zhášející zrna o velikosti až 0,5 mm. V intenzivněji deformovaných vzorcích tvoří drobná protáhlá zrna, která společně se slídami obtékají větší porfyroblasty živců. Někdy se může křemen rozpadat na drobná subzrna. Biotit tvoří 0,5 až 1 mm dlouhé lupínky. Muskovit je přítomen v podobě drobných lupínků, max. 0,7 mm dlouhých, které často srůstají s biotitem. Některé vzorky obsahují drobná zrna granátu. Z akcesorických minerálů jsou přítomny zirkony, méně často pak drobné izometrické apatity a monazit. Okatá rula je pronikána aplitickými žilami.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - středočeská oblast (bohemikum) - poličské krystalinikum
Stratigrafie: proterozoikum
Témata: petrologie, mineralogie
Jevy: skála, charakteristická hornina
Původ geologických jevů (geneze): metamorfní (regionální metamorfóza), magmatická
Hornina: rula
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně v CHKO
Ochrana geologického fenoménu: B - je důvodem k doporučení lokality k ochraně (evidovaná lokalita)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Charakteristické horniny poličského krystalinika - okatá rula s četnými porfyroblasty živců.
Součást VCHÚ: CHKO Žďárské vrchy
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: nejsou

Literatura

Mrázová Š. et al. (2008): Základní geologická mapa České republiky 1 : 25 000 s Vysvětlivkami 13 - 444 Hlinsko. Česká geologická služba. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Gürtlerová Pavla, 15.02.12
Aktualizoval(a): Gürtlerová Pavla 14.12.17

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3411 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-07]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3411.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]